Mediation bij scheiding

Niet enkel voor gehuwden of geregistreerd partners maar ook voor mensen die met elkaar samenwonen is een onpartijdige mediator onmisbaar bij de beëindiging van een relatie.

Stappenplan

Een scheiding hoeft niet aan te voelen als een doolhof! Door middel van een stappenplan waarborg ik de verschillende onderwerpen welke besproken moeten worden en help ik jullie om duidelijke afspraken te maken. Stap voor stap.

1. Kennismaking
2. Bespreking behoeften en wensen
3. Zorg voor de kinderen
4. Verdeling bezittingen
5. Inkomen en alimentatie 
6. Verdeling pensioen en gevolgen bij overlijden
7. Opstellen overeenkomst
8. Uitspraak rechtbank
9. Inschrijving burgerlijke stand
Ouderschapsplan

Als er kinderen zijn (of kind is), blijven jullie samen verantwoordelijk voor de opvoeding en zorg.

Maar wat als de ene ouder 'naar het oosten van het land' wil verhuizen of wat als er geen woonruimte gevonden kan worden?

Ik help jullie met het opstellen van een ouderschapsplan waarin jullie hierover afspraken maken en over de verdeling van kosten, schoolkeuze en medische zorg.

Het is verstandig een ouderschapsplan jaarlijks te evalueren met elkaar waarin de gemaakte afspraken wellicht aangepast moeten worden aan de (nieuwe) omstandigheden. Ook voor de begeleiding van deze gesprekken kun je mijn hulp inschakelen.

Partner- en kinderalimentatie

Hebben jullie een gelijkwaardig inkomen en gelijke lasten? Dan kun je afzien van partneralimentatie maar vaak is er een inkomensverschil en heeft diegene met het laagste inkomen hulp nodig om rond te komen.

Bij kinderalimentatie wordt er gekeken naar het inkomen dat tijdens het huwelijk bestond en wordt er volgens de NiBud-norm een berekening gemaakt zodat de kosten voor de kinderen naar draagkracht betaald worden.

Met professionele software maak ik berekeningen en help ik om inzicht te krijgen in de situatie na scheiding. 


Eigen Onderneming

Afhankelijk van de wijze waarop jullie gehuwd zijn, kan de waarde van een eigen onderneming in de scheiding betrokken worden.

Ook het inkomen uit onderneming zal bepaald moeten worden. Bij een eenmanszaak lijkt dat simpel maar wellicht is er fluctuatie in inkomen en wat is dan reëel? Bij een B.V.-structuur (wanneer de ondernemer zelf een 'Directeur Groot Aandeelhouder' is) kan het inkomen bestaan uit salaris maar ook uit dividend en soms is er een schuld bij de B.V. ontstaan door privé-opnames.

In sommige gevallen is ook 'Pensioen in Eigen Beheer' opgebouwd, iets dat in het verleden mocht en vrij ingewikkeld kan zijn als het verdeeld moet worden. Hierbij spelen fiscale spelregels een grote rol.

Certified Financial Planner

Voorkomen is beter dan (niet meer te) genezen!

Achteraf merken dat bepaalde zaken niet of verkeerd afgesproken zijn kan verstrekkende gevolgen hebben. Daarom is het beter alles in één keer goed te regelen, neem een mediator met erkende financiële kennis.

Financieel Expert - een stevig houvast!

Bij een scheiding zijn veel financiële zaken te bespreken zoals het inkomen, het pensioen, de woning, de hypotheek, de verzekeringen, het spaargeld en de beleggingen. Het is ingewikkeld om deze zaken te splitsen aangezien je rekening moet houden met belastingregels en wetgeving.

Door de opleiding Financiële Planning kan ik jullie op een professionele wijze bijstaan en helpen om de juiste keuzes te maken die houdbaar en uitvoerbaar zijn. Mijn kennis is up-to-date, daar wordt door de FFP (Federatie Financieel Planners) en het internationale CFP®-Keurmerk toezicht op gehouden.

Tarief

 Het honorarium voor mediation kan bepaald worden op basis van een uurtarief. Daarnaast is het mogelijk een vaste pakketprijs af te spreken, gebaseerd op de complexiteit van een scheiding. Bel mij voor een vrijblijvende persoonlijke prijsopgave (op werkdagen tot 20:00u).

Anonieme beoordeling, 6 december 2020
Zeer vriendelijk, geduldig en bekwaam. Zeer tevreden over zijn begeleiding bij ons traject! Is niet partijdig en zoekt dingen tot op de puntjes goed uit. Kan merken dat hij een financiële achtergrond heeft.

Anonieme beoordeling, 26 augustus 2020

Marcel werkt zeer integer en professioneel. Ik voelde me erg op m’n gemak tijdens het proces en zou hem zeker bij anderen aanbevelen.

Anonieme beoordeling, 7 januari 2020
Marcel is een zeer capabele mediator, wat wij fijn vonden is dat wij rustig in eigen tempo door het proces konden gaan. Hij wist complexe financiële en juridische zaken helder uit te leggen. Hij bracht rust en bemoediging waar nodig op emotionele momenten.